Slavinken met spitskool uit de slowcooker

Dit is me een partijtje lekker, zeg! Via een facebookgroep kwam ik bij dit recept. Ik ken slavinken alleen maar even gebakken, en dan hopen dat je moeder ze gaar van binnen had gekregen voor ze aanbrandden (lukte haar nooit, hahahaha). 
Het recept komt van eetspiratie. Ga er eens kijken, ze heeft nog meer lekkere en verrassende dingetjes er op staan. 

 

Wat heb je nodig?

8 slavinken
1 flinke eetlepel Franse mosterd
2 tot 3 eetlepels ketjap manis 
sambal oelek naar smaak (ik gebruik een bescheiden eetlepel)
2 teentjes knoflook geraspt
snufje zout
halve spitskool in dunne reepjes gesneden
grote ui halve eetlepel (room)boter om in te bakken

Hoe maak je het?

Maak een saus door de mosterd, ketjap, sambal oelek en knoflook in een kommetje te mengen. Zet dit even apart tot gebruik.
Verhit een koekenpan met de boter en bak de slavinken rondom bruin.
Snijd ondertussen de spitskool in dunne repen en snijd de ui door de helft en vervolgens in halve maantjes. Leg de ui en de kool alvast op de bodem van de slowcooker.  Als de slavinken bruin zijn leg je ze op de kool en de ui in de slowcooker.
Giet de saus in de warme koekenpan (waar je de slavinken in gebakken hebt) en roer dit even door met een spatel.
Verdeel vervolgens de saus over de slavinken in de slowcooker. Giet nu een klein scheutje water op de bodem van de slowcooker (ongeveer 3 eetlepels). 
Zet de slowcooker voor een uurtje op high en daarna voor twee uur op low. Je kunt de slowcooker ook vier uur op low zetten, dan duurt het gewoon iets langer dat de pan is opgewarmd. Als de kooktijd verstreken is check je even of de spitskool gaar is. Er zal redelijk wat vocht uit de kool gekomen zijn waardoor deze lekker gesmoord is.
Serveer de slavinken met de kool, een beetje rijst en eet er nog extra groenten bij zoals broccoli of sperzieboontjes. Garneer met gebakken uitjes en vergeet de kroepoek niet!

Tajine met kip, amandelen en abrikoos

Dit heb ik gemaakt om mijn nieuwe tajine uit te proberen en wat een succes was het. Ik heb nog een maaltje meegenomen naar het werk en met 2 collega's zitten smullen in de avonddienst. Helaas geen foto gemaakt, maar dat komt nog.

 

Ingrediënten:

500 gr kipfilet

1 grote winterpeen

150 gr gedroogde abrikozen

2 teentjes knoflook

500 ml kippenbouillon

1 ui

2 eetl olijfolie

Verse koriander

4 eetl amandelen

Snufje paprikapoeder

Snufje kurkuma

Snufje gemalen komijn

2 theel ras el hanout

250 gr couscous

1/2 eetl maizena (optioneel)

Klontje boter

 

Bereiding:

Snijd de kip in stukken. Hak de ui en de knoflook fijn. Zet het vuur middelgroot en verhit de tajine langzaam. Voeg de olijfolie toe en bak de ui en knoflook een minuutje aan. Voeg de kip, paprikapoeder, kurkuma, komijn en de ras el hanout kruiden toe en bak afgesloten ca 15 minuten. Het kan even duren voordat de tajine goed op temperatuur is. Schil de wortel en snijd in plakjes. Voeg 250 ml warme kippenbouillon en de wortel toe aan de tajine. Laat alles 30 minuten zachtjes stoven. Voeg de laatste 10 minuten de abrikozen toe. Als het vocht nog erg dun is kun je het binden door wat maizena er door heen te roeren. Verhit de overige 250 ml kippenbouilon in een pan en breng aan de kook. Zet het vuur uit de roer de couscous er door. Doe het klontje boter er bij en roer nogmaals door. Laat 5 minuten wellen. Hak de koriander fijn en strooi deze samen met de amandelen over het stoofgerecht in de tajine. Serveer samen met de couscous.

rosbief met yorkshire pudding

Dit is bij ons echt een feestmaal. We vinden het zalig!

Dit recept is voor 6 personen.

 

Ingredienten:

 

1 kg. rosbief of ossehaas met vetrand (op kamertemperatuur).

zout.

versgemalen peper.

1 theelepel mosterdpoeder (naar wens).

50 gr. boter.

75 gr. bloem.

1 ei.

3/4 dl. melk.

1 eetlepel gehakte bieslook of peterselie.

3 dl. runderbouillon.

 

Bereidingswijze:

 

Verwarm de oven voor tot 225 graden celcius of gasovenstand 5 . Wrijf het vlees rondom in met zout en peper en naar wens, mosterdpoeder.

Smelt de boter in een braadpan of braadslede. Leg het vlees erin met de vette kant naar boven en schep de boter erover.

Verlaag de oventemperatuur naar 175 graden celcius.

Zet het vlees in de oven en bak het in ca. 40 minuten bruin van buiten en roze van binnen en bedruip het regelmatig met het braadvocht. Heb je een gaarthermometer, de kerntemperatuur moet 54 graden zijn.

Neem het vlees uit de oven, laat het nog ca. 20 minuten rusten.

Verhoog de oventemperatuur weer naar 225 graden celcius.

Vet voor de yorkshire pudding de muffinvorm dik in met boter. Zet de vorm in de oven.

Houd van de bloem 1 eetlepel apart. Doe voor het beslag de rest van de bloem met wat zout in een beslagkom. Breek het ei erboven en klop dit ( met een mixer) met wat eetlepels melk tot een glad beslag. Verdun het beslag met de rest van de melk en een halve dl. water, mix de bieslook of peterselie erdoor.

Giet het beslag in de hete vormpjes en bak ze in ca. 20 minuten bruin. Let op, doe de oven niet open tussentijds!

Neem het vlees uit de pan en leg het op een snijplank. Strooi de achtergehouden bloem bij het in de pan achtergebleven braadvet en verhit dit al roerende tot de bloem iets bruint. Schenk de bouillon erbij en roer alle aanbaksel los.

Snijd het vlees in plakken en schik ze op een schaal. zet de yorkshire pudding eromheen, serveer de jus apart. Lekker met gebakken aardappelen, appelmoes, mosterd en broccoli.

 

#rundvlees #sundayroast

Tajine van kabeljauw met saffraan

Ik heb een zeer uitgebreide smaak wat eten betreft en ook recepten uit buitenlandse keukens vind ik leuk om te maken.

Deze tajine hebben we op 4 januari 2019 voor de 1e x gegeten maar het is toch meer een zomerpot, vinden wij. Komt ook door de citroen.

 

Ingredienten:

 

1 teentje knoflook, ongepeld

2 buisjes saffraanpoeder (2 x 0,1 g)

1 mespuntje ras el hanout

1 theelepel anijszaad

2 eetlepels olijfolie

500 g vastkokende aardappelen

1 pekelcitroen, in vieren

1 ui, in dunne plakjes

4 tomaten, ontveld, ontpit en in vieren

100 g zwarte olijven

800 g kabeljauwfilet

 

Bereidingswijze:

 

Breng in een pan 350 ml water aan de kook. Voeg de ongepelde teen knoflook, de inhoud van 1 buisje saffraan, de ras el hanout en het anijszaad toe. Laat 5 minuten sudderen. Breng op smaak met 1 theelepel zout en neem de pan van het vuur. Laat trekken.

 

Meng in een grote kom 1 eetlepel olijfolie met de inhoud van het andere buisje saffraanpoeder. Schil de aardappelen en snijd ze overdwars in dunne plakken van 0,3 tot 0,5 mm dik. Doe de plakken aardappel in de kom met de saffraanolie en schep goed om.

 

Snijd de pekelcitroen in vieren. Schep er het vruchtvlees uit en spoel de schil onder de koude kraan. Snijd elk stuk schil in 4 reepjes. Vet een tajine in met de overgebleven olie en leg er de plakken aardappel in laagjes in. Schik er de plakjes ui, tomaat en tot slot de olijven op. Giet er het gekruide water door een fijne zeef over (om de specerijen en knoflook op te vangen) en breng aan de kook. Leg er het deksel op en laat ca. 15 minuten sudderen op een matig vuur. Bestrooi de vis met ½ theelepel zout. Maak met de punt van een scherp mes kleine inkepingen in de vis. Stop een reepje pekelcitroenschil in elke inkeping. Leg de vis op het groentemengsel. Leg er het deksel op en laat 20 tot 30 minuten zachtjes koken (controleer af en toe). Dien op.

 

#tajine #vis #zomer

Oma's draadjesvlees

Ik ben verzot op stoofpotten, dat is geen geheim. Dit is draadjesvlees zoals oma het maakte, en we vinden het enorm lekker!

Vaak is het de volgende dag nog lekkerder, dus maak ik het een dag van tevoren (of twee).

 

Ingredienten:

 

500 gram sukadelapjes of riblappen

scheut rode wijn

halve liter runderbouillon (van een blokje)

2 plakken ontbijtkoek

1 ui

mosterd

1 laurierblaadje

3 kruidnagels

peper zout

appelstroop

 

 

Bereidingswijze:

Smeer het vlees in met wat zout, de peper en de mosterd en braad het aan beide zijden bruin. Voeg daarna de bouillon en een scheut rode wijn toe. Je kunt in plaats van wijn ook een flesje - bruin - bier gebruiken. Voeg de ui - in stukken gesneden - het laurierblaadje, de kruidnagel en een flinke schep appelstroop toe. Verkruimel tot slot de plakken ontbijtkoek boven de pan, deze geven een heerlijke smaak aan de jus en bindt het geheel. Laat het vleesmengsel stoven tot het gaar is. Dit duurt ongeveer twee uur, maar hoe langer je het laat staan op een héél zacht vuurtje hoe beter.

Haal de  laurier en kruidnagel eruit voor je het eten opschept.

Ik heb er een kip voor (zie foto) maar je kunt ook iets anders gebruiken natuurlijk.

 

#stoofvlees #omasrecepten #rundvlees